Diagnose van de ziekte van Alzheimer stellen

Er bestaan methoden om de aanwezigheid van alzheimer te voorspellen en vast te stellen. Daardoor is het mogelijk om maatregelen te nemen om het ziekteproces af te remmen.

Voorspelbaarheid van alzheimer

Door het meten van de aanwezigheid van bepaalde proteïnen in cerebrospinale vloeistof (hersenvocht) is men in staat de ziekte van Alzheimer met grote nauwkeurigheid te voorspellen. Dat ontdekte een internationaal team van wetenschappers.

Cerebrospinale vloeistof wordt verkregen door met een naald tussen de lendenwervels een kleine hoeveelheid vocht af te tappen. Door de aan- of afwezigheid van bepaalde proteïnen in de vloeistof stelt men vast of iemand vatbaar is voor de ziekte van Alzheimer.

Alzheimer voorspellen belangrijk

Op het moment dat de eerste symptomen van alzheimer zich uiten is de ziekte al ongeveer 10 jaar actief. De mogelijkheid om alzheimer te voorspellen is belangrijk omdat patiënten, verzorgers en artsen zo in staat zijn om op tijd maatregelen te nemen om het ziekteproces af te remmen. Alzheimer is niet te genezen, maar er bestaan behandelingen om de symptomen van de ziekte te vertragen.

Testen op alzheimer

De onderzoeken bij de specialist kunnen bestaan uit:

  • Een complete medische check-up
  • Bloedtesten om infecties of andere ziektes op te sporen
  • Een EEG ( Electro encefalogram) onderzoek
  • Een CT-scan; Computerized Tomography is een variant op de klassieke röntgenfoto.
  • Door het koppelen van het röntgenapparaat aan een computer, is het mogelijk een gedetailleerd beeld van de hersenen te krijgen. Het verschrompelen van de hersenen, zoals dit plaats vindt bij de ziekte van Alzheimer, is goed zichtvbaar op een CT-scan. Ook zijn met een CT scan eventuele hersentumoren, hersenvochtophopingen en hersenbloedingen op te sporen.
  • MRI; Magnetic Resonance Imaging of MRI maakt gebruik van een sterk magnetisch veld en maakt daarmee automatische structuren, zoals bloedvaten duidelijk zichtbaar. Hierdoor is een MRI-scan uitermate geschikt voor het vaststellen van bijvoorbeeld vasculaire dementie.


Meer lezen over alzheimer?
Brochure De ziekte van Alzheimer

Vraag dan kostenloos de brochure 'De ziekte van Alzheimer' aan. Onderwerpen als symptomen en het verloop van de ziekte komen aan bod.


Volg ons
facebook twitter linkedin youtube google_plus rss
logo -- ANBI