Over Alzheimer

Wist u dat de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie is? Het is geen ouderdomsziekte, maar een hersenziekte met psychiatrische symptomen doordat delen van de hersenen ophouden te functioneren en afsterven.

De ziekte van Alzheimer is vernoemd naar de Duitse neuroloog Aloïs Alzheimer. Hij ontdekte begin vorige eeuw kenmerkende veranderingen in het hersenweefsel van mensen die aan dementie waren overleden, namelijk plaques en tangles. Alzheimer komt in verschillende vormen voor en bestaat eigenlijk uit een complex van verschillende aandoeningen. Het is een ziekte met verstrekkende gevolgen voor de patiënt en zijn directe omgeving. Het verloop van alzheimer verschilt van persoon tot persoon.

Alzheimer is een ongeneeslijke hersenziekte waarbij de cellen in sommige delen van de hersenen ophouden te functioneren en afsterven. Hoewel er op grote schaal wetenschappelijk onderzoek wordt verricht zijn de oorzaken van de ziekte nog onbekend. Ook zijn er nog geen behandelmethoden voorhanden, de ziekte van Alzheimer is onomkeerbaar.

Symptomen van alzheimer zijn: vergeetachtigheid, veranderingen in de persoonlijkheid, desoriëntatie en verlies van spraak.Herkennen en behandelen

Wanneer heeft iemand de ziekte van Alzheimer? En hoe is de ziekte te behandelen? Welke medicijnen krijgt een alzheimerpatiënt?


Verzorging

Bij de verzorging van een alzheimerpatiënt komt veel kijken. Een aantal praktische en gedetailleerde tips over de verzorging op een rijtje.


Veelgestelde vragen alzheimer

Veelgestelde vragen over de ziekte van Alzheimer en aanverwante vormen van dementie bij elkaar.


Achtergrondinformatie

Informatie over het aantal mensen met alzheimer in Nederland en de geschiedenis van de ziekte.


Brochures dementie

ISAO heeft verschillende brochures waarin diverse aspecten omtrent alzheimer en dementie worden belicht. 


Help mee tegen alzheimer!

Ja, ik doneer aan alzheimeronderzoek

Gratis brochures dementie

Wilt u meer weten en lezen over alzheimer en dementie? ISAO heeft een breed assortiment brochures voor verschillende doelgroepen met heldere uitleg, praktische en direct toepasbare tips. De brochures zijn gratis en eenvoudig te bestellen. 


Volg ons
facebook twitter linkedin youtube google_plus rss
logo -- ANBI