Archief

‘Anticonceptiepil kan dementie voorkomen’

De anticonceptiepil kan dementie bij vrouwen voorkomen, zelfs jaren nadat ze gestopt zijn met het gebruik ervan.

Vrouwelijke vijftigers die in het verleden de pil gebruikten, scoren namelijk veel beter op geheugentests dan vrouwen die er nooit mee in aanraking kwamen. Experts denken dat het oestrogeen in de pil de verharding van de slagaders voorkomt, wat de bloedtoevoer naar de hersenen verhoogt. Wetenschappers wisten al langer dat een hormoonbehandeling tijdens de menopauze, waarbij ook oestrogeen gebruikt wordt, beschermt tegen dementie. Er was echter maar weinig bekend over de mogelijke voordelen van de anticonceptiepil.

Amerikaanse wetenschappers ondervroegen daarom 261 vrouwen tussen de 40 en 65 jaar over hun gezondheid. De proefpersonen ondergingen ook een aantal geheugentests, waarbij ze onder andere zoveel mogelijk woorden rond een bepaald onderwerp moesten geven, meldt de Daily Mail.

Het team van de Universiteit van Wisconsin kwam zo tot de conclusie dat vrouwen die ooit de pil namen, duidelijk beter presteerden in bepaalde tests. ‘Zelfs jaren nadat ze met het gebruik stopten, blijkt er dus een beschermend cognitief effect te zijn’, aldus onderzoeksleidster Kelly Egan.

Ook bleek: hoe langer ze de pil hadden gebruikt, hoe hoger hun scores. ‘Het effect was vooral zichtbaar bij vrouwen die de pil langer gebruikten’, bevestigt dr. Egan.

Volgens de experts helpt oestrogeen, het belangrijkste hormoon in de pil, de werking van het brein in stand houden op twee manieren.

Ten eerste denken ze dat het een blokkering van de slagaders voorkomt, waardoor er een goede bloedtoevoer naar het brein blijft bestaan. Daarbovenop zou oestrogeen de groei van bepaalde cellen in het brein en het ruggenmerg bevorderen.

Bron: Algemeen Dagblad